Gemengde gevoelens bij probatie-uitstel na verkrachting van drie vrouwen

Op donderdag 23 november 2023 viel het vonnis over de zedenzaak omtrent een 31-jarige Gentse acteur.  Eén van onze specialisten in zedenzaken, Manon Cop, stond één van de drie slachtoffers met raad en daad bij doorheen het hele proces.

De feiten

De veroordeelde werd vervolgd voor de verkrachting van drie vrouwen. Hij ging telkens op dezelfde wijze te werk. Hij bood een luisterend oor aan vrouwen die in een moeilijk moment van hun leven verkeerde. Hij leerde de vrouwen online kennen, sprak ermee af en drogeerde hen. Nadien verkrachtte hij de bewusteloze vrouwen en filmde hij zijn seksuele handelingen.

Zijn advocaat haalde aan dat zijn cliënt kampt met een problematiek die hij moet aanpakken en dat hij geen baat heeft bij een gevangenisstraf.

De uitspraak van de rechtbank

Hoewel het Openbaar Ministerie sprak van weerzinwekkende feiten en een ernstig verstoord besef van normen en waarden, veroordeelde de rechter hem ‘slechts’ tot vijf jaar cel met probatie-uitstel en moet hij dus niet effectief naar de gevangenis. Hij moet verplicht hulp zoeken onder de vorm van een residentiële opname. Daarnaast mag hij onder andere geen contact meer hebben met minderjarigen en kwetsbare vrouwen. De rechtbank meent dat de maatschappij op deze manier beter beschermd zal zijn, dan bij de oplegging van een effectieve gevangenisstraf. Hij werd tevens veroordeeld tot een ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor 15 jaar.

Gemengde gevoelens bij uitspraak

Deze uitspraak zorgt voor gemengde gevoelens. Hoewel het belang van een zeer intensieve behandeling bij zedendelinquenten absoluut cruciaal is, voelt het vonnis toch eerder mild aan. De dader kende weinig tot geen schuldinzicht en toonde geen oprechte excuses aan zijn slachtoffers. Hiernaast is hij in het verleden al eens veroordeeld voor het bezit van kinderporno / beelden van seksueel misbruik van minderjarigen. Voor deze feiten kreeg hij echter in het verleden al eens een enorme gunst, nl. de opschorting.

Het vermijden van recidive en de bescherming van vrouwen tegen seksueel geweld is uiteraard één van de belangrijkste doelen bij de bestraffing van seksueel geweld. Een adequate begeleiding is daarbij een kernvoorwaarde, maar gelet op de specifieke omstandigheden van onderhavig dossier, lijkt deze bestraffing toch te mild.

De rechtbank had gelukkig wel oog voor de immense schade die onze cliënte had geleden. Onze gevorderde schadevergoeding werd namelijk integraal toegekend. De rechtbank oordeelde:

“De rechtsvordering tot schadevergoeding wegens morele schade heeft tot doel de pijn, de smart of enig ander moreel leed te lenigen en in die mate de schade te herstellen.”

En

“De rechtbank houdt bij de begroting van de morele schade enerzijds rekening met de extreme zwaarwichtigheid van de feiten en anderzijds met de kwetsbare toestand waarin de burgerlijke partij zich bevond. Uit het strafdossier blijkt overigens ook duidelijk welke impact het uitkomen van deze feiten voor haar hebben gehad. In die zin is het duidelijk dat haar moreel leed immens is.”

Bannister Advocaten kan u bijstaan indien u slachtoffer bent en kan uw schade precies begroten en verhalen op de tegenpartij. Neem contact met ons op via info@bannister.be of 03/369.28.00.

Zie ook:

https://www.hln.be/gent/gentse-acteur-31-die-drie-vrouwen-drogeert-en-in-sekskamer-verkracht-moet-niet-naar-cel-toch-zal-de-maatschappij-beter-beschermd-zijn~ac37385e/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20231123_97916642

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20231109_94740278