Bannister advocaten haalt vrijspraak voor vermeende aanranding in een zwembad

Mr. Manon Cop en mr. Emma Martin, beide gespecialiseerde zedenadvocaten bij Bannister, stonden onlangs de heer W. bij, die voor de correctionele rechtbank van Brussel moest verschijnen omwille van de vermeende aanranding van de eerbaarheid van een minderjarig slachtoffer.

Wat ging er vooraf?

Cliënt ging, zoals gewoonlijk, naar het nabijgelegen publiek zwembad alwaar hij wat baantjes trok en ging daarna ontspannen in het recreatieve deel. In dit recreatieve deel bevinden zich vaak ook kinderen, maar daar trekt cliënt zich doorgaans weinig van aan. Eens een balletje teruggooien of een soortgelijke interactie kan gebeuren, maar daar blijft het bij.

Een vader en zijn zoon gingen diezelfde moment ook naar dat publieke zwembad. Terwijl de vader baantjes trok, vertoefde zijn zoon in het kinderzwembad bij het recreatieve deel. Toen ze daarna naar huis gingen, duidde de jongen een man aan als ‘een grappige meneer’.

Eenmaal thuis wilden de ouders van de jongen toch meer weten over deze ‘grappige meneer’ en vuurde vervolgens heel wat vragen af op de jongeman. Naarmate van tijd gaf de jongen aan dat deze meneer hem zou hebben aangeraakt nabij zijn zwembroek. Dit zorgde voor verontrusting bij de ouders waarop ze aangifte gingen doen bij de politie en er een onderzoek werd opgestart.

Toen cliënt ontdekte dat hij in dat onderzoek als verdachte werd aangeduid, kwam dit als een donderslag bij heldere hemel. Hij ging dan ook meteen ten rade bij de strafrechtadvocaten van Bannister, die een specifieke expertise hebben in zedenfeiten.

Juridische procedure

In het onderzoek werden er door het parket meerdere elementen aangehaald om enige schuld in hoofde van cliënt te proberen te bewijzen. Ons strafrechtteam analyseert echter steeds grondig elk element in een strafdossier om eventuele gebreken of fouten te identificeren. Er werd dan ook opgemerkt dat de aanwezige elementen in het strafdossier subjectief, vaag en onzeker bleken te zijn.

Cliënt hield zijn onschuld gedurende heel het proces staande. Mr. Cop en Mr. Martin pleitten dan ook vol overtuiging de vrijspraak voor de vermeende aanranding. Toch vroegen zowel het Openbaar Ministerie als de burgerlijke partij om cliënt te veroordelen. Het parket vorderde zelf zelfs een zware straf; een effectieve gevangenisstraf. De rechtbank ging hier echter niet op in en volgde onze visie. Cliënt werd cliënt vrijgesproken voor de aanranding.

De rechtbank oordeelde namelijk dat er te weinig objectieve elementen voorhanden waren die een aanranding van de eerbaarheid uitgaande van cliënt konden staven.

Zoals de rechtbank ten slotte correct stelt, dient twijfel steeds in het voordeel van de beklaagde aangewend te worden.

Bannister Advocaten kan u bijstaan indien u verdachte of inverdenkinggestelde bent. Neem contact met ons op via info@bannister.be of 03/369.28.00.

https://www.hln.be/dilbeek/grappige-meneer-vrijgesproken-voor-betasten-van-kind-9-in-zwembad-er-is-te-veel-twijfel-in-dit-dossier~a74a5071/?cb=cb58572f81ca6e8357e45ea3dc0ae21e&auth_rd=1

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20231024_92721701

https://www.ringtv.be/nieuws/61-jarige-man-vrijgesproken-voor-betasten-van-kind-dilbeeks-zwembad