Man wordt vervolgd voor verkrachting, Bannister behaalt vrijspraak

Mr. Manon Cop en Mr. Louis Warson, advocaten gespecialiseerd in zedenzaken, stonden onlangs de heer S. bij in een procedure voor de correctionele rechtbank te Antwerpen. De heer diende zich te verantwoorden voor feiten van verkrachting.

De heer S. en mevrouw kenden elkaar reeds langere tijd en zij hadden in het verleden al consensuele seksuele betrekkingen gehad. Het contact tussen hen verwaterde maar op een bepaald moment kruisten hun wegen opnieuw tijdens een avondje uit in Antwerpen. Er werd wat alcohol gedronken en mevrouw was behoorlijk dronken. Ze flirten met elkaar, gaan met twee een pizza eten en ze gaan later op de avond samen naar de woning van de heer S.

Ze hebben die avond tweemaal seksuele betrekkingen met elkaar gehad. Hierna vertrok mevrouw terug huiswaarts, waarna ze nog wat sms-berichten heen en weer hebben gestuurd. Deze berichten hadden een flirterige toon.

Voor de heer S. was er geen vuiltje aan de lucht, dus hij was stomverbaasd toen hij plots werd uitgenodigd door de politie voor een verhoor omdat mevrouw hem beschuldigde van verkrachting.

De heer S. ging ten rade bij de gespecialiseerde zedenadvocaten bij Bannister.

Verhindert een dronken toestand het vermogen om toestemming te geven?

Dat is de vraag die in deze zaak centraal stond.

Het antwoord hierop is genuanceerd: het moet bewezen zijn dat de vrije wil van de persoon in die mate werd aangetast dat men niet meer geldig kon instemmen met seksuele handelingen. Dit is een afweging die steeds individueel moet beoordeeld worden.

Bannister pleitte op basis van de elementen in het dossier dat mevrouw haar vrije wil niet dermate was aangetast dat ze geen toestemming meer kon geven voor seks en vroegen dus de vrijspraak voor de heer S.

De rechtbank van Antwerpen volgde onze argumentatie en stelde dat “het loutere feit dat men (veel) alcohol heeft genuttigd niet a priori elke geldige toestemming in seksuele betrekkingen uitsluit.”

De heer S. werd vrijgesproken.

Toestemmingsbegrip in het seksueel strafrecht

De invulling van het begrip toestemming binnen het seksueel strafrecht is een veelbesproken en omstreden onderwerp, zowel binnen het juridisch landschap als bij het breder publiek. Het is een complexe afweging die veel verder reikt dan ‘nee is nee’.

Mr. Manon Cop nam dit begrip onder de loep in haar artikel “Toestemming in het seksueel strafrecht: meer dan alleen ‘nee is nee’”. Met haar gespecialiseerde achtergrond in zedenzaken, ontleedt zij deze materie op een heldere en omvattende manier. Het artikel is te vinden in het Rechtskundig Weekblad.

Wenst u hierover meer informatie of wil u worden bijgestaan door een gespecialiseerde zedenadvocaat? Neem dan gerust contact met ons op via info@bannister.be of 03/369.28.00.