Strafrechtelijke dossiers omtrent seksueel misbruik zijn altijd uitermate delicaat. Het gaat om gevoelige en emotioneel geladen feiten en de gevolgen kunnen, zowel voor het slachtoffer als voor de verdachte of dader, zeer ernstig zijn.
Een advocaat seksueel misbruik zorgt niet alleen voor de juridische verdediging, maar is ook een vertrouwenspersoon tijdens de vaak lange juridische weg naar gerechtigheid. Een persoon die volledig aan jouw zijde staat en daarbij begrip heeft voor de stigma’s, de trauma’s en de lijdensweg die je hebt doorstaan.
Ben je betrokken bij een juridische kwestie omtrent seksueel misbruik en wens je in alle vertrouwelijkheid met een gespecialiseerde advocaat te spreken? Dan kun je contact opnemen met ons team van specialisten via info@bannister.be of via 03/369.28.00.
Wij garanderen je alvast een discrete aanpak en de bijstand van een advocaat met jarenlange ervaring in zaken met betrekking tot seksueel misbruik.
In het Belgisch strafwetboek staat een overzicht van alle handelingen, die in België strafrechtelijk kunnen worden bestraft. Wat betreft seksueel misbruik zijn vooral de artikelen over ‘aantasting van de seksuele integriteit’ en ‘verkrachting’ van belang. We bespreken hieronder alvast de verschillen tussen beide.
In het recent vernieuwde seksueel strafrecht krijgt het begrip ‘toestemming’ een centrale rol. Zowel aantasting van de seksuele integriteit als verkrachting kan pas plaatsvinden als er geen sprake is van toestemming.
Toestemming wordt in de wet grofweg gedefinieerd als het stellen van een handeling uit vrije wil. Zonder vrije wil zal er dus geen sprake zijn van toestemming en kan een seksuele handeling gekwalificeerd worden als aantasting van de seksuele integriteit of verkrachting.
Het is de rechter die zal beslissen of er al dan niet sprake is van toestemming, gelet op de specifieke omstandigheden van de zaak. De wet preciseert wel dat uit het louter ontbreken van verweer van het slachtoffer niet zomaar toestemming kan worden afgeleid.
Als algemene regel geldt dat een persoon onder de zestien jaar geen toestemming kan geven. Seksuele betrekkingen met een persoon jonger dan zestien jaar zullen dus als aantasting van de seksuele integriteit of verkrachting worden gekwalificeerd.
Er is echter een uitzondering, met name wanneer een persoon 14 of 15 jaar is en de andere persoon niet meer dan drie jaar ouder is. In dat geval kan er wel sprake van toestemming zijn.
Aantasting van de seksuele integriteit wordt gedefinieerd als “Het stellen van een seksuele handeling op een persoon, die daar niet in toestemt”. Het is dus een zeer breed misdrijf. Het kan bijvoorbeeld gaan over het betasten en het kussen van een persoon, zonder diens toestemming.
Ook het laten stellen van een seksuele handeling zonder toestemming kan bestraft worden. Bijvoorbeeld iemand dwingen om diens kleren uit te trekken of iemand dwingen om je aan te raken.
Zelfs wanneer een persoon – zonder er in toe te stemmen – seksuele handelingen worden getoond, kan dit als aantasting van de seksuele integriteit worden gekwalificeerd. Als iemand wordt verplicht om te kijken naar andere personen die seksuele betrekkingen hebben, kan dit dus bestraft worden.
Aantasting van de seksuele integriteit is dus een zeer breed misdrijf dat in verschillende vormen kan voorkomen. Belangrijk is dat het principe van toestemming (zie hierboven) altijd beoordeeld moet worden. Dit misdrijf kan bestraft worden met een gevangenisstraf.
Het verschil tussen aantasting van de seksuele integriteit en verkrachting is vooral dat er bij verkrachting sprake is van seksuele penetratie. Penetratie wordt zeer breed omschreven en kan van elke aard zijn en met elk mogelijk middel.
Opnieuw moet worden nagegaan of er sprake was van toestemming tot de seksuele handeling. Met andere woorden, penetratie zonder toestemming is verkrachting. Verkrachting kan bestraft worden met zeer zware gevangenisstraffen.
De wet voorziet een verzwaring van de (gevangenis)straf indien er sprake is van:
De straffen kunnen daarbij oplopen tot gevangenisstraffen van wel 30 jaar.
Seksueel misbruik is natuurlijk een zeer gevoelige materie. Ook op juridisch vlak is de situatie vaak zeer complex, niet in het minst vanwege de vele aanpassingen aan de wet en de ingewikkelde bewijsvoering. Het is daarom van essentieel belang dat je een advocaat raadpleegt, die in dit soort zaken is gespecialiseerd.
Indien je zelf het slachtoffer bent van seksueel misbruik, kun je in eerste instantie contact opnemen met slachtofferzorg. Er zijn een hele reeks instanties waar je terecht kunt. Jouw mentaal en fysiek welzijn komt natuurlijk op de eerste plaats.
Vervolgens kun je een klacht bij de politie neerleggen. Dit kan trouwens ook via jouw dokter of via het ziekenhuis. De politie zal je vragen om een verklaring af te leggen en vervolgens zal er meestal een onderzoek worden opgestart.
Tijdens dit onderzoek zal de verdachte worden verhoord en zullen nog andere onderzoeksmaatregelen worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld het uitlezen van gsm-berichten.
Een advocaat kan je helpen met het opvolgen van dit onderzoek. Hij of zij kan daarbij zelfs bijkomende onderzoekshandelingen suggereren om ervoor te zorgen dat de waarheid boven tafel komt. Wanneer het onderzoek wordt afgesloten en de zaak naar de rechtbank gaat, is de bijstand van een advocaat natuurlijk essentieel.
Indien je wordt beschuldigd van seksueel misbruik en daarvoor wordt opgeroepen voor verhoor of wordt gedagvaard voor de rechtbank, dien je onmiddellijk een gespecialiseerde advocaat te raadplegen. Je advocaat seksueel misbruik zal je bijstaan om je rechten ten volste te verdedigen.
Ben je betrokken bij een zaak omtrent seksueel misbruik en heb je advies of bijstand van een specialist nodig? Contacteer dan gerust ons team van gespecialiseerde advocaten seksueel misbruik via info@bannister.be of via het telefoonnummer 03/369.28.00 voor een eerste vertrouwelijk gesprek.