In de praktijk komen juridische procedures met betrekking tot aanranding regelmatig voor. Deze procedures worden gekenmerkt door een moeilijke bewijslast, emotioneel geladen pleidooien en soms zelfs valse beschuldigingen.
Het is dan ook van essentieel belang om een advocaat aanranding met ervaring in zedenzaken te raadplegen als je in een aanrandingszaak betrokken raakt. Zo zorg je ervoor dat het best mogelijke resultaat wordt behaald.
Het team zedenfeiten van Bannister Advocaten heeft jarenlange ervaring met gevoelige aanrandingszaken. Wij begeleiden ons cliënteel in alle discretie door het juridisch kluwen en zorgen daarnaast voor een sterke verdediging met ondersteuning.
Contacteer een van onze specialisten via bovenstaande formulier, info@bannister.be of bel ons via 03/369.28.00. Wij organiseren dan een volledig vertrouwelijk gesprek waarin je jouw verhaal in alle rust kunt doen en we bespreken onmiddellijk alle mogelijke volgende stappen. Advocaten aanranding zijn uiteraard gehouden aan het beroepsgeheim.
‘Aanranding’ is eigenlijk geen juridisch correct begrip, want in de wet spreekt men van ‘aantasting van de seksuele integriteit’.
Aanranding is een strafbare handeling en wordt in de wet omschreven als “Het stellen van een seksuele handeling op een persoon die daar niet in toestemt”. Dit is een zeer brede omschrijving. Hierdoor kunnen zeer uiteenlopende handelingen als aanranding kunnen worden gekwalificeerd, zoals het ongewenst aanraken van een persoon aan de geslachtsdelen, het ongewenst kussen van een persoon, het dwingen tot seksuele handelingen enzovoort.
Zo wordt ook het laten stellen van een seksuele handeling door een persoon als aantasting van de seksuele integriteit gezien. Iemand dwingen om zich te ontbloten of iemand dwingen om een seksuele handeling te stellen, zonder dat die persoon daarin toestemt, zal op dezelfde manier worden bestraft.
Zelfs het bewerkstelligen dat een persoon tegen zijn of haar wil getuige is van een seksuele handeling, wordt gelijkgesteld met aantasting van de seksuele integriteit en kan dus ook op dezelfde manier worden bestraft.
Daarnaast zegt de wet nog dat er sprake is van aantasting van de seksuele integriteit zodra er een begin van uitvoering is. Als een persoon bijvoorbeeld ongewenst de geslachtsdelen van een andere persoon probeert aan te raken, zonder daarin te slagen, kan deze persoon worden bestraft voor aantasting van de seksuele integriteit.
Er kan slechts sprake zijn van aanranding of aantasting van de seksuele integriteit als het slachtoffer geen toestemming verleende voor de gestelde seksuele handeling. In juridische procedures omtrent aantasting van de seksuele integriteit zal vaak over de al dan niet aanwezige toestemming worden gediscussieerd.
De ervaring leert dat toestemming moeilijk te bewijzen is. Vaak zal de rechter dan ook naar de concrete omstandigheden kijken om te oordelen of er sprake was van toestemming. Zo zal de rechter mogelijk onderzoeken of er alcohol, drugs of andere verdovende middelen in het spel waren of dat er sprake was van invloed, angst, dwang, geweld of enige andere omstandigheid waardoor de vrije wil van een persoon kan worden aangetast.
Het begrip ‘aanranding’ wordt vaak in een adem genoemd met ‘verkrachting’. Er is echter wel een belangrijk verschil tussen beiden.
Er is slechts sprake van verkrachting als er een vorm van penetratie heeft plaatsgevonden. Wanneer iemand tegen de wil van het slachtoffer het lichaam binnendringt met een penis, een vinger of een voorwerp is er sprake van verkrachting.
Opmerkelijk is dat de penetratie dus niet met het mannelijk geslachtsdeel hoeft te gebeuren. Er is dus ook sprake van verkrachting als er – zonder toestemming – een object bij een persoon wordt ingebracht.
Dit onderscheid is belangrijk omdat er op verkrachting (veel) zwaardere straffen staan.
Op aantasting van de seksuele integriteit staan gevangenisstraffen van 6 maanden tot 5 jaar. Deze straffen kunnen verzwaard worden als:
In sommige gevallen kunnen de straffen zelfs oplopen tot 30 jaar gevangenisstraf.
Zedenzaken, waaronder zaken met betrekking tot aanranding of aantasting van de seksuele integriteit, zijn een zeer gevoelige subspecialisatie in de advocatuur. De ervaring leert dat de gemiddelde advocaat zeer zelden in contact komt met aanrandingszaken. Het is dan ook raadzaam om een gespecialiseerde aanrandingsadvocaat in de arm te nemen.
Het is daarbij van groot belang om dit zo snel als mogelijk te doen. Een advocaat kan je immers ook helpen tijdens het onderzoek van het parket, voorafgaand aan de procedure voor de rechtbank. Zo is het raadzaam om een advocaat aanranding te contacteren als je bijvoorbeeld een uitnodiging tot verhoor hebt ontvangen.
Ben je betrokken bij een aanrandingszaak? Contacteer dan gerust het gespecialiseerde team van Bannister Advocaten via info@bannister.be of via 03/369.28.00. Wij organiseren dan zo snel als mogelijk een eerste gesprek waarbij je in alle vertrouwelijkheid je verhaal kunt doen.
We bespreken dan ook onmiddellijk de mogelijke stappen om een zo goed mogelijk resultaat te kunnen behalen. Wij helpen je graag verder.