Jeffrey Epstein-saga nog niet voorbij?

Opnieuw grote mediaheisa rond de hele Epstein-affaire. Deze nacht werden een heel aantal rechtbankdocumenten van de zaak Virginia Giuffre tegen zedendelinquenten Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell openbaar gemaakt. Epstein pleegde in 2019 zelfmoord in de gevangenis te New York terwijl hij in afwachting was van zijn proces waardoor hij niet veroordeeld is kunnen worden voor zijn gepleegde feiten. Zijn handlanger, Ghislaine Maxwell, werd daarentegen in 2022 wel schuldig bevonden aan het faciliteren van seksueel misbruik met minderjarigen. Epstein had namelijk een groot netwerk opgericht waarbij minderjarigen systematisch misbruikt werden en Maxwell hielp hem hierbij door onder meer meisjes voor hem te ronselen. Maxwell werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar.

Case closed?

Case closed, zo zou men denken. Anno 2024 haalt de hele Epstein-affaire echter opnieuw heel wat voorpagina’s. Reden? Heel wat namen van wereldbekende mensen zijn opgedoken in de gelekte rechtbankdocumenten, zo ook deze van ex-president Donald Trump. Dit laatste zorgt ervoor dat op sociale media opnieuw de aandacht wordt gevestigd op zeer ernstige beschuldigingen tegen ex-president Donald Trump, die voor het eerst werden geuit in 2016.

Katie Johnson startte in 2016 een rechtszaak tegen Trump en beschuldigde hem van zeer verregaand seksueel misbruik. Johnson was een van de slachtoffers van Epstein en Maxwell. Zij verklaarde dat zij geld kreeg van hen om mee aanwezig te zijn op hun beruchte seksfeesten. Hiernaast verklaarde ze ook dat ze op 13-jarige leeftijd meermaals op zeer agressieve wijze is verkracht door Trump. Ze verklaarde zo dat zij eens samen met een ander minderjarig meisje werd gedwongen hem oraal te bevredigen. Ook zou zij op pijnlijke wijze zijn vastgebonden aan een bed terwijl hij haar brutaal zou verkracht -en ontmaagd- hebben terwijl zij huilend smeekte om te stoppen. Wanneer ze hem vroeg om een voorbehoedsmiddel te dragen, zou hij haar geslagen hebben. Toen hij klaar was zou hij haar nog gezegd hebben dat ze maar een abortus moest laten plegen als ze zwanger zou blijken. De zaak werd echter ingetrokken. Sommigen beweren dat het zou gaan om een valse klacht met als motief de presidentschapskandidatuur van Trump te saboteren, maar anderen (waaronder ook de advocaat van Johnson) stellen dat de klacht werd ingetrokken omdat Johnson en haar familie met de dood werden bedreigd. Trump werd dus in ieder geval nooit effectief veroordeeld voor deze feiten. Juridisch gezien is hij tot op heden dus onschuldig.

To be continued…

Indien de feiten effectief zouden hebben plaatsgevonden, kwalificeren deze naar Belgisch recht als een heel aantal zeer ernstige zedenfeiten; verzwaarde verkrachting (artikel 417/11 Strafwetboek), seksuele uitbuiting van een minderjarige onder de 16 met het oog op prostitutie, (artikel 417/27 Strafwetboek) en mensenhandel (artikel 433quinquies Strafwetboek). Er zouden in de nabije toekomst nog heel wat documenten worden vrijgegeven, dus to be continued…