Doorsturen van (anonieme) naaktbeelden, strafbaar?

Sinds enkele dagen circuleren er expliciete naaktfoto’s en video’s van Bekende Vlamingen op sociale media, zoals Whatsapp en Messenger. Voorzichtigheid is echter geboden wanneer u dergelijke beelden ontvangt.

Het is namelijk niet ondenkbaar dat dergelijke foto’s zonder toestemming rondgestuurd worden of dat zulke foto’s gebruikt worden bij een wraakactie wanneer de liefde over is.

Dit laatste is wel strafbaar, ook al heeft de persoon in kwestie op zich wél ingestemd met het maken van de beelden.

Men kan zelfs strafrechtelijk vervolgd worden voor het verspreiden van deze beelden wanneer de persoon in kwestie onherkenbaar is op de foto. Het maakt dus niet uit of een persoon zijn gezicht op de beelden staat of niet.

Het Hof van Cassatie stelde namelijk op 29 oktober 2019 dat voor de strafbaarheid van het tonen of verspreiden van seksueel getinte beelden het niet vereist is dat de persoon in kwestie herkenbaar is voor derden.

Wanneer een persoon zichzelf aldus op een verspreide foto herkent, ook al is deze persoon op de foto niet herkenbaar voor anderen, kan deze persoon dus klacht neerleggen tegen de verspreider(s).

Wenst u hierover meer informatie of bijstand in dergelijke zaak, neem dan gerust contact op met ons team van specialisten via info@bannister.be of 03/369.28.00.