Advocaat voyeurisme België: onze experts verdedigen je rechten

 

Voyeurisme wordt gezien als een ingrijpende schending van de privacy. In België wordt dit misdrijf streng gestraft. Word je veroordeeld voor voyeurisme, dan behoort een grote geldboete of zelfs een gevangenisstraf tot de mogelijkheden. Daarnaast komt dit zedenfeit ook op je strafblad te staan, wat je kansen op de arbeidsmarkt kan schaden.

 

Ben je beschuldigd van voyeurisme of een ander misdrijf? Een gespecialiseerde advocaat voyeurisme is dan vaak van onschatbare waarde. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@bannister.be of via de contactpagina en ons team helpt je dan zo snel mogelijk met je vraag of je probleem.

 

     

    Wat is voyeurisme?

    Voyeurisme kan men beschrijven als het in het geheim observeren van anderen zonder hun toestemming. Meestal gebeurt dit in situaties waar deze mensen redelijkerwijs privacy mogen verwachten. In de praktijk komt het vaak voor dat de slachtoffers op dat ogenblik naakt zijn of deels zijn ontbloot. 

     

    De locaties waar voyeurisme plaatsvindt kunnen variëren van het bespioneren van mensen in hun eigen huis tot op een openbare plaats.

     

    Advocaat Voyeurisme België antwerpen

     

     

    Vaak voorkomende vormen van voyeurisme

    Er zijn verschillende vormen van voyeurisme. Elk van deze vormen is strafbaar. Sommige vormen van voyeurisme worden door de procureur echter harder vervolgt dan andere. 

     

    • Fysiek voyeurisme: hierbij worden mensen in privésituaties, zoals in hun woning of in kleedkamers, stiekem bekeken. Dit kan zowel vanuit hun eigendom zijn, een andere eigendom of vanuit een openbare plaats.
    • Digitaal voyeurisme: dit omvat het ongeoorloofd verzamelen van persoonlijke foto’s of video’s en het delen daarvan zonder toestemming. Dit laatste gebeurt vaak via het internet of social media.
    • Verboden camera’s: het plaatsen van verborgen camera’s in privéruimtes om anderen zonder hun medeweten vast te leggen. Het feit dat de camera zich in jouw eigendom (bijvoorbeeld in een kamer die je verhuurt) bevindt, is hiervoor geen geldige reden.

     

    Wetgeving voyeurisme in België

    Voyeurisme, zoals omschreven in artikel 417/8 van het strafrechtwetboek, betreft het observeren van een persoon of het maken van beeld- of geluidsopnamen van die persoon, hetzij rechtstreeks of met behulp van technische hulpmiddelen. 

     

    Het observeren gebeurt zonder de toestemming van de betrokkene en buiten diens medeweten. Het vindt plaats terwijl de betrokkene zich in een staat van naaktheid bevindt of een expliciete seksuele handeling verricht en dit alles terwijl die persoon zich in de omstandigheden bevindt waarin hij redelijkerwijs mag verwachten tegen ongewenste observatie beschermd te zijn. 

     

    Het strafbare feit wordt als gepleegd beschouwd zodra je begint met de uitvoering ervan. Er is dus geen minimum tijd die moet verstrijken bij het observeren. 

     

    Kortom, voyeurisme is een ernstige inbreuk op de privacy van individuen en wordt bestraft met een gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar (zie hieronder). 

     

    Straffen voor voyeurisme

    De straffen voor voyeurisme kunnen variëren en zijn afhankelijk van de ernst van de overtreding. Ze kunnen bestaan uit boetes, gevangenisstraffen of een combinatie van beiden. Het stiekem fotograferen van iemand in een compromitterende situatie kan bijvoorbeeld resulteren in een strafrechtelijke vervolging. 

     

    Naast een gevangenisstraf tot zes maanden en een boete is het ook mogelijk dat het slachtoffer een procedure start om daarbovenop een schadevergoeding te verkrijgen. 

     

    FAQ’s over voyeurisme en de rol van een advocaat

    Wat moet ik doen als ik in België het slachtoffer van voyeurisme ben?

    Als slachtoffer van voyeurisme is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met de politie en juridische bijstand te zoeken. Een advocaat helpt je bij het beschermen van je rechten en begeleidt je door het juridische proces.

     

    Kan voyeurisme ook online plaatsvinden en is het in België illegaal?

    Ja, online voyeurisme is in België ook strafbaar. Het is verboden om intieme foto’s of video’s zonder toestemming te delen. Het wordt gezien als een grove schending van de privacy en kan dus ook gerechtelijke consequenties hebben.

     

    Hoe helpt een advocaat in België bij voyeurisme?

    Een ervaren advocaat voyeurisme in de arm nemen is essentieel bij dit soort strafzaken. Onze advocaten adviseren je over je rechten, vertegenwoordigen je tijdens juridische procedures en staan je bij met juridische raad en daad. Daarnaast kunnen zij ook onderhandelen met de procureur over de strafvordering. 

     

    Contacteer een gespecialiseerde advocaat voyeurisme 

    Voyeurisme is een ernstige inbreuk op de privacy en wordt in België streng bestraft. Als je bij een voyeurismezaak betrokken bent, is het van groot belang om onmiddellijk juridische bijstand te zoeken bij iemand met de nodige ervaring en specifieke juridische kennis. 

     

    Een ervaren advocaat helpt je om je rechten te beschermen en je door het complexe juridische proces te leiden. Neem nu vrijblijvend contact op met een ervaren advocaat voyeurisme via de contactpagina of via de e-mail en wij helpen je dan zo snel mogelijk verder.