En plots is uw flat een bordeel: Airbnb is de nieuwe motelkamer

Terwijl u op vakantie gaat, verhuurt u uw appartement via Airbnb? Kijk toch maar uit aan wie u uw sleutels geeft. Soms worden Airbnb-kamers omgetoverd tot pop-upbordeel, stellen zowel politie als hulpverleners vast. “En daar is weinig tegen te doen”.

Eric Garbar, het nieuwe hoofd van de cel mensenhandel bij de federale politie, wijst erop dat de motelkamer van vroeger is vervangen door een Airbnb.

Sommige klanten boeken de kamer zelf, maar ook criminele netwerken brengen prostituees onder in b&b’s. In ons land loopt een tiental onderzoeken naar criminele netwerken achter Chinese prostitutie. Ze laten vrouwen naar Europa overkomen om te werken in privéwoningen, hotels of b&b’s. Niet achter ramen, niet in bars. Het gaat om verborgen prostitutie”, klonk het in een interview met ‘Knack’.

Sofa vol witte vlekken

Kathleen Peleman van prostitutiehulpdienst Ghapro, bevestigt dat de prostitutie stelselmatig wegtrekt van de neonlichten. “Meer dan vroeger werken prostituees één op één. Via het internet vinden ze hun klanten. De champagnehuizen waar tien-vijftien meisjes werkten, zijn in heel Vlaanderen druppelsgewijs aan het verdwijnen. De strijd tegen de niet-professionele massagesalons heeft de individualisering versterkt. Een aantal uitbaters gaf er de brui aan. De meisjes werken nu op zichzelf. Niet iedereen kan de vereiste papieren voorleggen om in de raamprostitutie aan de slag te gaan. Dus verdwijnen ze onder de radar. Er is thuiswerk, maar de meesten houden privé en werk liever gescheiden. Zeker als er kinderen zijn. Maandhuur voor een studio of appartement loopt op. Liever boeken ze een hotelkamer. Of, nog goedkoper, een Airbnb. De klant weet dat te appreciëren. Hij kan veel discreter naar een gewoon adres in een gewone straat.”

Wie weet zelfs naar uw huis, of dat van de buren die een centje bijverdienen via Airbnb. De Britse en Zweedse politie waarschuwden verhuurders al. Overal in Europa duiken klachten op van eigenaars. Een stel uit Amsterdam, dat vorige zomer hun woning via Airbnb verhuurde terwijl ze zelf op vakantie waren, vond bij terugkomst een sofa vol witte vlekken. Van de politie kregen ze te horen dat er drie prostituees in hun huis aan het werk waren geweest. De politie was erop uitgekomen, maar kon niets doen “aangezien de vrouwen niet illegaal in het land waren”.

Als Airbnb op zulke heikele feiten reageert, wordt steevast benadrukt dat ze een zerotolerancebeleid hanteren en dat er slechts een beperkt aantal negatieve ervaringen zijn op enkele honderden miljoenen klanten. Soms worden brandjes geblust: het profiel van een Chinees hoertje dat het te bont had gemaakt in het Franse Chartres werd verwijderd. En een stel uit het Nederlandse Schiedam, wiens woning door de gemeente was verzegeld wegens illegale prostitutie, kreeg van Airbnb onderdak aangeboden.

Persoonlijke levenssfeer


Klanten vragen mekaar ook raad op de Airbnb-fora. “Ik heb mijn gastenverblijf voor één maand verhuurd aan een Thais echtpaar. Maar er is geen echtgenoot, en heren bezoeken de Thaise. Ik wil dit niet. Ik wil het huurcontract verbreken, maar weet niet of dat kan?”, vroeg een verhuurster uit Breda begin deze zomer.

Volgens strafrechtadvocate Sanne De Clerck is daar weinig aan te doen. “Als je je huis verhuurt en er gebeuren dingen die het daglicht niet mogen zien, kan je het contract verbreken. Het probleem ligt bij de bewijsvoering – je mag namelijk niet indringen in de persoonlijke levenssfeer van je huurder. En je kan gewone toeristen ook geen verbod op seksuele betrekkingen opleggen.”

Laster en eerroof

Hoe vies je ook bent van het idee dat een prostituee heeft gewerkt in je eigen huis, een morele schadevergoeding zal je niet snel binnenhalen. Als je de politie verwittigt, krijg je misschien nog laster en eerroof aan je broek. Bij overlast kan je wel de politie bellen. En het is wel opletten geblazen als je vreest dat je studio 15 weekends na elkaar is geboekt voor een prostituee. Als je het niet meldt, bestaat het risico dat je zélf wordt beticht van het faciliteren van ontucht.”

Lees hier meer. 

Indien u hierover meer informatie wenst, kan u ons contacteren op 03/369.28.00 of info@bannister.be