Strengere bestraffing zedenfeiten komt er voorlopig niet

Ons Strafwetboek uit 1867 zou onder de regering-Michel in een nieuw jasje worden gestoken. Hierbij zou worden gestreefd naar meer samenhang en wetten die aangepast zijn aan de noden van onze gewijzigde samenleving. Verouderde strafbaar­stellingen zouden worden geschrapt en nieuwe criminaliteitsfenomenen zouden worden ingevoegd.

Er zou meer aandacht worden besteed aan alternatieve straffen voor lichtere misdrijven, terwijl voor andere feiten de strafmaat omhoog zou gaan. Dat was bijvoorbeeld de bedoeling voor zedenfeiten. Verkrachting van een meerderjarig persoon zou kunnen worden bestraft met minimaal vijf en maximaal tien jaar gevangenisstraf, terwijl dit nu maximaal vijf jaar is.

Het toekennen van de gunst van de opschorting zou  worden uitgesloten voor feiten van verkrachting en er rezen stemmen om de seksuele meerderjarigheid  te verlagen.

Afgelopen zomer keurde de ministerraad de hervormingen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) goed. Ook in zijn beleidsnota van ­oktober is nog sprake van de update. Maar vandaag moet minister van Justitie Koen Geens toegeven dat het praktisch onmogelijk wordt om het nieuwe Strafwetboek nog goedgekeurd te krijgen voor de verkiezingen.

Of het wetsontwerp na 26 mei 2019 door de nieuwe legislatuur terug zal worden opgepikt is nog onduidelijk.

Lees hier het volledige artikel. 

Heeft u strafrechtelijk advies of bijstand nodig? Contacteer vandaag nog een van onze specialisten op info@bannister.be of via 03/369.28.00.