De loverboy, quid?

Loverboys also known as tienerpooiers, iedereen heeft er weleens over gehoord maar wat, en meer bepaald wie, wordt er nu eigenlijk bedoeld met deze overkoepelende term?

De klassieke loverboy wordt beschouwd als een soort mensenhandelaar die zijn slachtoffer doelbewust emotioneel afhankelijk maakt door het aangaan van een “liefdesrelatie” met het oog op de het plegen van de misdrijven aanzetten tot prostitutie en/of bederf van de jeugd.

Deze verdoken vorm van criminaliteit komt de laatste tijd meer en meer in de media. De reden hiervoor kan gevonden worden in zijn veranderde werkwijze. Daar waar potentiële slachtoffers vroeger werden opgewacht aan de schoolpoort, wordt er thans door de opmars van sociale media meer geopereerd via het internet.

Online communicatie wekt een illusie van anonimiteit en veiligheid waardoor potentiele slachtoffers vaak sneller meer van zichzelf blootgeven. Zo is bijvoorbeeld sexting (het versturen van pikante naaktfoto’s) een fenomeen bij jongeren. Deze foto’s leiden dan in de praktijk vaak tot chantage.

Wanneer de loverboy echter een minderjarig persoon via het internet benadert met het uiteindelijke doel deze persoon seksueel te misbruiken, wordt deze handeling op zich reeds strafbaar gesteld. Sinds 2014 is er dan sprake van het misdrijf grooming.

De laatste tijd zouden er in Antwerpen steeds meer van deze gevallen opduiken. Wordt u ervan verdacht een loverboy te zijn en heeft u nood aan bijstand? Aarzel dan niet om ons te contacteren op 03/369.28.00 of info@bannister.be.